Bijna kwart van de jongeren in Sint-Niklaas voelt zich niet gelukkig

Schermafbeelding 2020 11 23 Om 14 55 13
Lifestyle
Fit & health
23-11-2020 16:15
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Het zijn moeilijke tijden voor jongeren. Voor iedereen natuurlijk, maar ook zeker voor jongeren. In Sint-Niklaas voelt bijna een kwart van deze groep mensen zich niet gelukkig. Gemiddeld gezien geven ze zichzelf een geluksscore van 6 op 10. Dat blijkt uit een onderzoek dat de stad liet uitvoeren bij ruim 400 leerlingen van het vijfde middelbaar.

Meer dan 4 op de 10 jongeren geeft nu al aan de examenperiode niet goed te zien zitten en 2 op de 3 laat weten dat de behoefte om met iemand te praten, sinds corona nog nooit zo groot was. Ze voelen zich eenzaam (18,8 procent), kunnen niet tot rust komen (20,5 procent) en voelen zich alsof ze hun problemen niet de baas kunnen (13,2 procent). Wat opvalt is dat ruim 3 keer meer meisjes dan jongens aangeven zich meestal tot altijd alleen te voelen.

Waar maken we ons zorgen over?
De meeste jongeren piekeren over hun schoolwerk (60,7 procent). Daarna volgen de toekomst (48,2 procent) en een tekort aan tijd (44 procent). Bij zorgen kan 6 op de 10 jongeren terecht op mensen rondom hen, zoals vrienden (81,1 procent), ouders (66,6 procent) of broers en zussen (40,6 procent). Een kleiner deel kan hierover praten met een leerkracht (14,9 procent) of een arts of psycholoog (10,6 procent). Slechts een minderheid kent de weg naar organisaties zoals het CLB (3%), het JAC (2,4%) of WAT WAT (2,3%). Opmerkelijk: 5% zegt bij niemand terecht te kunnen met zijn of haar zorgen.

Om deze mensen een hart onder de riem te steken, lanceert Sint-Niklaas vandaag een project rond het bespreekbaar maken van mentale gezondheid bij jongeren. De stad heeft vanaf nu een gloednieuw label: ‘Jong. Wild. Goud.’, dat alle projecten en initiatieven die het leven in Sint-Niklaas voor kinderen en jongeren zo aangenaam mogelijk moet maken, in de kijker zet.

Living room op het Sint-Nicolaasplein
Van 23 tot 27 november geeft de Sint-Niklase influencer Laurentine Van Landeghem verschillende webinars waar leerlingen uit het vijfde middelbaar met hun klas aan kunnen deelnemen. Tijdens een interactieve online les bespreekt ze het topic ‘mentale gezondheid’ en geeft ze tips en tricks om deze moeilijke periode gelukkiger door te komen. Ze laat deze jongeren op een laagdrempelige manier kennismaken met het aanbod voor hulplijnen voor kinderen en jongeren. De webinars zullen plaatshebben vanuit haar tijdelijke ‘living room’ op het Sint-Nicolaasplein. De container zal deze periode ook gebruikt worden om jongeren te informeren en in contact te brengen met organisaties zoals JAC, TEJO en VZW TZAL WEL ZIJN.

Maar ook na deze week blijft het jongerenwelzijn hoog op de agenda staan in Sint-Niklaas. Op 1 december opent een TEJO-huis op het Sint-Nicolaasplein. Bij TEJO (Therapeuten voor Jongeren) kunnen jongeren van 10 tot 20 jaar terecht voor een therapeutisch gesprek. Het aanbod is er heel laagdrempelig, gratis, anoniem en quasi onmiddellijk. De hele werking steunt op (professionele) vrijwilligers; het Sint-Niklase TEJO-huis telt er ondertussen al een 25-tal.