Belgische school onder vuur wegens 'racistische' corona-foto

Coronavirus
News
Coronavirus
14-03-2020 06:25
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Sint-Paulusschool Campus College in Waregem ligt flink onder vuur voor het plaatsen van een ‘racistische’ foto via social media. Op het beeld zijn studenten te zien die traditionele Chinese kleding dragen en een bord met ‘Corona Time’ vasthouden.

De school gooide het beeld op Instagram en Facebook, maar verwijderde dat snel toen de verontwaardiging over de foto begon. Onder meer Broodje Kaas Met Sambal, een bewustmakingsgroep die zich bezighoudt met racisme tegen de Aziatische gemeenschap in Nederland, reageerde fel. De Insta-pagina plaatste het plaatje opnieuw en noemt de school ‘onverantwoordelijk’.

“Ondertussen heeft de school in stilte de foto’s verwijderd, maar hiermee is het probleem zeker niet opgelost en laat maar weer eens zien hoe hard het nodig is om de thema’s racisme en discriminatie te behandelen in het onderwijs”, zo valt op social media te lezen. “College Waregem, jullie promoten jezelf als een school waar jullie ‘jonge mensen helpen uitgroeien tot wijze mensen: respectvol, verantwoordelijk, geëngageerd en sociaal’. Aan de hand van de bovenstaande foto vragen velen van ons zich dan toch echt af wat jullie verstaan onder deze termen? Jullie leerlingen die zich verkleden als wat waarschijnlijk moet voorstellen als ‘Chinezen’ met ‘oosterse’ kostuums en een leerling die spleetogen trekt waarbij de associatie met het Coronavirus wordt gemaakt is op zijn minst gezegd het tegenovergestelde van respectvol.”

De hele reactie lees je hieronder.

Dit bericht bekijken op Instagram

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ EDIT: for the non-Dutch readers, this picture was posted and later on deleted by @collegewaregem (a high school located in Belgium). ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ De bovenstaande foto werd door de scholengemeenschap Sint-Paulus, Campus College Waregem geplaatst op hun social mediakanalen waaronder Instagram en Facebook. Ondertussen heeft de school in stilte de foto’s verwijderd, maar hiermee is het probleem zeker niet opgelost en laat maar weer eens zien hoe hard het nodig is om de thema’s racisme en discriminatie te behandelen in het onderwijs. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ College Waregem, jullie promoten jezelf als een school waar jullie ‘jonge mensen helpen uitgroeien tot wijze mensen: respectvol, verantwoordelijk, geëngageerd en sociaal’. Aan de hand van de bovenstaande foto vragen velen van ons zich dan toch echt af wat jullie verstaan onder deze termen? Jullie leerlingen die zich verkleden als wat waarschijnlijk moet voorstellen als ‘Chinezen’ met ‘oosterse’ kostuums en een leerling die spleetogen trekt waarbij de associatie met het Coronavirus wordt gemaakt is op zijn minst gezegd het tegenovergestelde van respectvol. Verder noemen jullie jezelf geëngageerd, oftewel maatschappelijk betrokken bij de problemen van onze tijd. Maar om heel eerlijk te zijn denk ik dat jullie totaal geen besef hebben van de maatschappelijke problemen, zoals het onderwerp racisme jegens Aziaten, om maar even bij de foto te blijven. Als onderwijsinstelling hebben jullie een zeer grote invloedsfactor op de toekomstige generatie. Het feit dat jullie dit soort gedrag goedkeuren en het zelf ook promoten op jullie kanalen is verre van verantwoordelijk en laat zien dat er iets goed mis is bij jullie. Misschien is het hoog tijd om de verantwoordelijkheid te nemen? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Racisme op scholen, het begint al bij ‘Hanky Panky Shanghai’ op jonge leeftijd aangeleerd door de leerkrachten zelf. Het wordt hoog tijd dat er meer geïnvesteerd wordt in onderwijs en de leraren en kinderen het onderwerp racisme bespreekbaar maken. Op de laatste foto staan de contactgegevens van de school. Via de website kun je contact opnemen met zowel het directieteam als het schoolbestuur.

Een bericht dat is gedeeld door @ broodjekaasmetsambal op