Beleggen in muziek: hoe werkt dat?

Beleggen
Entertainment
Music
09-01-2021 09:29
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Slapend rijk worden: we dromen er allemaal van. Bij sommige mensen lukt dat door te beleggen, een bezigheid die steeds populairder wordt. Op zich niet gek, aangezien het een goede manier is om rendement te krijgen op je zuurverdiende spaargeld. Het is tegenwoordig mogelijk om op allerlei verschillende manieren te beleggen. Of je nou kiest voor aandelen, obligaties, ETF’s of cryptocurrency: het kan allemaal. Zelfs het aantal sectoren waarin je kunt beleggen wordt groter en groter. Wist je bijvoorbeeld dat het tegenwoordig ook kan in de muziekindustrie? Jep. We vertellen je er meer over.

Wat veel mensen niet weten is dat je aandelen kunt kopen van streamingsdiensten. De meest bekende zijn Spotify, Amazon Music, Apple Music of Tencent. Hoe je dit doet? Het is simpeler dan het lijkt. Om te kunnen investeren in muziekdiensten moet je aandelen van deze bedrijven kopen op de beurs. Het makkelijkste is om dat te doen via een tussenpersoon, dit kan bijvoorbeeld bij verschillende online brokers in Nederland. Als je een geschikte ‘partner’ hebt gevonden, koop je een aandeel en houd je deze (het liefst) voor een lange termijn vast. Natuurlijk in de hoop dat de waarde toe zal nemen. Voor de iets actievere beleggers onder ons kun je met daytrading ook proberen snel winst te maken. Dit houdt in dat je elke dag aandelen koopt en verkoopt om zo te profiteren van de prijsfluctuaties.

Investeren in je favoriete artiest

Liever investeren in je favoriete liedjes en muziekrechten? Ook dat is mogelijk. Via platform Hipgnosis bijvoorbeeld. Oprichter Merck Mercuriadis is van mening dat liedjes voorspelbare activa zijn die niet worden beïnvloed door de economie. Bovendien voorspelt hij dat hits steeds meer in waarde zullen toenemen omdat de streamingmarkt alsmaar groter wordt. Bij Hipgnosis kun je bijvoorbeeld investeren in liedjes van The Chainsmokers, Enrique Iglesias of 50 Cent. Tijdloze artiesten waar niemand ooit genoeg van krijgt.

Maar er zijn ook andere opties. Corite bijvoorbeeld. Dit bedrijf biedt beleggers de kans te investeren in verschillende artiesten. In ruil hiervoor ontvangen ze een deel van de toekomstige inkomsten van de artiest. Een percentage krijgen van het droomsalaris van Kanye West? Hallelujah, wie wil dat nou niet. Al moeten we daar wel even een kanttekening bij maken. In tegenstelling tot Hipgnosis beleg je bij Corite in minder bekende en opkomende artiesten. Zou je tien jaar geleden in Ed Sheeran hebben geïnvesteerd toen hij nog niet zo bekend was, dan was je nu binnen.

Wat anno 2021 bijvoorbeeld slim zou kunnen zijn, is investeren in K-pop. Dat muziekgenre was tot twee jaar geleden relatief onbekend, maar wordt steeds populairder. Sinds oktober 2020 is het mogelijk om aandelen te kopen van Big Hit Entertainment, het bedrijf achter BTS. Interesse? Dan kun je bij de Korea Exhchange terecht. Voor 118 euro heb jij al één aandeel.

Beleggen in platenmaatschappijen

Goed, tot zo ver het investeren in artiesten. We gaan door naar nóg een andere mogelijkheid: beleggen in platenmaatschappijen. Bedrijven als Atlantic Records, Warner Records en Parlophone Records maken deel uit van Warner Music Group. Deze muziekdistributeur keerde vorig jaar terug naar de beurs. Wie interesse heeft in aandelen hierin, kan terecht op de NASDAQ-beurs. Op dit moment betaal je zo’n 45 euro voor één aandeel.

Het is ook mogelijk te investeren in het bedrijf achter Universal Music Group en Geffen Records. Aandelen van dit bedrijf, Vivendi genaamd, worden aangeboden op Euronext Paris voor €26,04 per stuk. Verder kun je ook nog beleggen in Sony, dat eigenaar is van Sony Records. Eén aandeel kost €81,56 en kan worden aangekocht op de New York Stock Exchange.

Beleggen in bedrijven die concerten organiseren of tickets aanbieden

Tot slot is het ook nog mogelijk om te investeren in concertorganisatoren zoals Live Nation. Dit bedrijf biedt tickets aan, beschikt over meerdere concertzalen en beheert de carrières van verschillende artiesten. Het aandeel van Live Nation is momenteel €58,32 waard en kan worden aangekocht op de New York Stock Exchange.

Ook het Duitse Eventim verkoopt tickets voor concerten van de grootste artiesten ter wereld. Eén aandeel van dit bedrijf kost €52,80 euro en wordt aangeboden op Xetra. Ook website Eventbrite is beursgenoteerd. Je kunt aandelen kopen van dit bedrijf op de New York Stock Exchange voor zo’n €13,87 per stuk.

Al met al is de keuze reuze. Hoewel je bij investeren natuurlijk nooit garantie hebt en je dus ook alles kunt verliezen, zou het je veel geld op kunnen leveren. Is muziek een van je grote passies? Dan bestaat er dus een kans – mits je op de juiste plekken investeert – dat je er een aardig zakcentje aan overhoudt.