5 redenen waarom je niet op kot wil

2019 Kot Rednen
Lifestyle
Student Life
14-05-2019 00:00
Geschreven door Keltoume Raes
Comment

Je gaat studeren. Je bent op zoek naar de juiste richting en waar die te volgen. Je hebt uiteindelijk je universiteit of hogeschool gevonden, maar dan komt de hamvraag: ga ik op kot? Op kot gaan is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Wij hebben vijf redenen opgesomd die je toch eens extra doen nadenken voor je de stap naar op kot gaan zet.

1. Het kotleven is duur

Aan je kot alleen ben je toch al een slordige 350 euro kwijt per maand. Reken daarbij nog je inschrijvingsgeld, je wekelijks leefbudget… Misschien zien je ouders het niet zitten om dat bedrag volledig te betalen en moet je zelf inspringen bij de kosten. Als je op kot zit is het moeilijker om te sparen, maar veel gemakkelijker om geld uit te geven.

2. De afstand is niet zo ver

Het pendelleven is zeker geen gemakkelijk leven. Je spaart wel heel wel uit door het openbaar vervoer te nemen. Het verschil tussen op kot gaan en te pendelen is zo’n 4.000 euro. Als de afstand van je woonplaats tot aan je campus niet zo ver is, is op kot gaan zeker geen must.

3. Geen luide studenten in jouw living

Gezellig tussen de studenten wonen kan nogal wat overlast met zich meebrengen. Je bovenbuur kan nét een feestje organiseren de dag voor jouw examen of je onderbuurvrouw eet dat restje lasagne op waar jij al een hele dag naar uitkijkt. Leven met andere studenten is sowieso een aanpassing.

4. Blijf weg van de kotkilo's

Studenten op kot eten in het algemeen ongezonder. Na een lange vermoeiende dag is er weinig motivatie om een gezonde gevarieerde maaltijd te koken. Die take away app is dan een heel aantrekkelijke optie. Helaas zit er in die hamburger XL menu nét iets minder vitamientjes dan in de gerechtjes van ‘ons ma’.

5. Welkom bij hotel Mama

Thuiskomen na een lange dag, voetjes onder tafel en tada: een heerlijk met liefde gekookt gerechtje voor je neus. 's Avonds op het gemak nog iets printen met jouw eigen printer thuis (de luxe!). Vreemde geluiden uit de boiler? Papa regelt dat wel, niks van aantrekken. En als je echt geluk hebt smeert jouw mama nog elke ochtend jouw boterhammen zodat jij die vijf minuutjes extra kan snoozen.