17-jarig meisje sterft na toxische schok door tampon

2020 Maelle Facebook
News
News
13-01-2020 06:53
Geschreven door Christophe Moons
Comment

Drama in Somzée in de provincie Namen. Maëlle, een meisje van pas 17, is er afgelopen week gestorven aan de gevolgen van een toxische schok door een tampon.

"Onze Maëlle, 17 jaar, sportief, vol leven en projecten, heeft ons verlaten op minder dan 48 na een toxische schok door een tampon", liet de moeder van het meisje weten. "Vijf uur na de eerste symptonen had zij zich nog laten onderzoeken door een dokter."

De moeder van Maëlle stuurde ook een emotionele oproep de wereld in. "Maëlle kende de gevaren en was voorzichtig, maar het kan dus iedereen overkomen. Alstublieft, jonge meisjes en vrouwen, informeer jezelf goed en informeer anderen."

Toxic Shock Syndrome

Het Toxic Shock Syndrome (ook wel TSS of tamponziekte genoemd, nvdr.) is een zeldzame maar ernstige ziekte die bij iedereen voor kan komen. Vrouwen die langdurig een tampon inhouden blijken het meeste risico te lopen, vandaar de naam tamponziekte.

Toch komt het fenomeen slechts zeer zelden voor. Michel Bafort, een gynaecoloog die zijn licht over de zaak Maëlle liet schijnen, verklaart: "We weten dat het bestaat, maar ik ben het in mijn carrière nog nooit tegengekomen. De symptonen zijn ook niet makkelijk te herkennen, wat het moeilijk maakt om een juiste diagnose te stellen."