2019 Police Gsm
News
Viral

16-jarige meid belt politie omdat vader GSM afneemt

18-01-2019 16:21
Geschreven door Simon Smetryns
Comment

Een 16-jarig meisje uit South Euclid (USA) heeft de politie gebeld omdat haar vader haar GSM had afgenomen.

De politie beantwoorde de oproep en sprak met het meisje en haar vader. Ze legden haar uit dat haar vader eigenlijk wel het recht heeft om haar GSM af te nemen, ook al had hij de GSM niet zelf gekocht.

In België mogen ouders, als je onder de 18 jaar bent, ook je GSM afnemen. Leerkrachten daarentegen mogen dat niet zomaar. Ze mogen je vragen om een 'persoonlijk voorwerp' af te geven als het de orde verstoort. De school mag je dus vragen om je GSM af te geven, maar mag dit niet zomaar afnemen of je rugzak doorzoeken. De leerkracht mag de gsm niet inkijken zonder jouw toestemming.

Ze mogen het bijhouden zolang het noodzakelijk is, bijvoorbeeld tot aan het einde van de les of de schooldag. Kijk best zelf even het schoolreglement na om te zien welke regels gelden op jouw school.

Sommige scholen houden de persoonlijke voorwerpen van leerlingen langer bij dan noodzakelijk, bijvoorbeeld een week. Dat is eigenlijk een inbeslagname en kan alleen gebeuren door de bevoegde diensten, zoals de politie. Ook al staat het zo vermeld in het schoolreglement, dan nog kan het niet. Een schoolreglement staat niet boven de wet.