Tips om ecologisch te leven op kot!

2019 Kot Eco
Lifestyle
Student Life
31-05-2019 10:00
Geschreven door Simon Smetryns
Comment

Ecologisch leven op kot is hot! Voor sommigen lijkt het heel moeilijk om duurzaam te zijn op je kot, maar eigenlijk is het heel gemakkelijk.

Hieronder vind je easy tips voor ecologisch te leven op kot:

Koop je kotmeubels tweedehands

Als je op kot gaat, heb je meestal nog geen meubels. De meeste studenten gaan naar IKEA om hun meubels te kopen. Oké, IKEA is goedkoop maar de meubels zijn niet echt origineel. Wanneer je naar de kringloopwinkel gaat, betaal je een pak minder en heb je iets bijzonders.

Drink kraantjeswater

Het is heel eenvoudig, maar veel studenten lopen nog rond met een flesje water van de winkel. Investeer dus in een drinkbus. Je bespaart dan niet alleen geld, maar je redt dan ook nog eens het milieu.

BTW: als je vies bent van kraantjeswater kan je een filtersysteem kopen om de kalk te filteren.

Eet minder fastfood

Fastfood is niet goed voor het milieu (dat heeft te maken met de voedselproductie en -vervuiling en het vervoer), maar ook niet goed voor je portemonnee en je gezondheid. Eet dus wat minder fastfood. Je zal je zoveel beter voelen!

Deel of koop voedselrestjes

Heb je een veel te grote kom macaroni gemaakt? Vind je het zonde om het weg te smijten? Deel je eten dan met andere mensen. Je kan je restjes op verschillende Facebookpagina's zoals 'Zonder Honger Naar Bed' plaatsen. Geïnteresseerden kunnen ze dan komen halen.

Je maakt iemand blij en je helpt het klimaat: wat moet je meer hebben?

Of heb je zelf geen zin om eten te maken? Kijk dan eens op de Too Good To Go app. Deze app zorgt ervoor dat maaltijden niet worden weggegooid. Verschillende zaken bieden hun maaltijden aan voor een prikje. Je kan ze voor sluitingstijd komen halen.

Neem overal een totebag mee

Steek altijd een totebag in je handtas/rugzak. Zo voorkom je dat je plastieken zakjes moet kopen in de winkel. Die kosten niet alleen 10 cent per stuk, maar zijn ook zeer vervuilend. Wil je je voedsel in iets hipper steken? Koop dan een nettas.

Plak een anti-reclamesticker op je brievenbus

Sluikreclame is irritant en slecht voor het milieu! Plak dus een anti-reclamesticker op je brievenbus om deze vervelende reclame te vermijden.

Wil je eten laten leveren? Doe het dan door een fietskoerier.

Heb je niets in huis en wil je een pizza laten leveren? Kijk dan of een fietskoerier dit kan laten leveren! Vraag ook of ze geen plastieken bestek en papieren servetten willen leveren. Je hebt dit echt niet nodig!

Gebruik geen plastic folie meer

Plastic folie is heel slecht voor het milieu. 'What a shocker!' Natuurlijk weten we dat allemaal. Het probleem is dat er precies geen alternatief bestaat voor deze milieuvervuilende folie. Wrong! 'BeeBeewraps' heeft dezelfde functie als plastic folie maar is herbruikbaar.

Wil je het warmer op kot? Nodig vrienden uit!

Een vriend produceert ongeveer dezelfde hoeveelheid warmte als 100-watt verwarming. Hoe meer vrienden, hoe warmer!

En als je geen vrienden hebt: koop dan een kat. Een kat of een hond is een alternatieve manier om je warm te houden.