1 op 5 jongeren uit Vlaanderen gebruikt lachgas achter het stuur

2019 Lachgas 2
News
News
16-01-2021 11:34
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Lachgas wordt steeds populairder. Mensen gebruiken het niet alleen thuis of op feestjes, maar ook achter het stuur. Volgens VRT rijdt 1 op de 5 jongeren wel eens onder invloed van het spul over de weg. In Brussel gaat het zelfs om een derde.

Vaak wordt lachgas in een ballon gespoten en vervolgens geïnhaleerd. Het gevolg is een korte maar sterke roes. Vergelijk het met een lichte dronk: je wordt licht in je hoofd, voelt minder pijn en je spieren ontspannen. Beeld en geluid kunnen anders binnenkomen. Soms ga je zelfs hallucineren en zie je dingen die er niet zijn.

Hoewel de werking ervan kort is, is het spul levensgevaarlijk. Zeker als je achter het stuur zit. En daarom mag dit dus ook niet. Wie betrapt wordt op het rijden onder invloed van lachgas, kan een boete verwachten die op kan lopen van 200 tot 2000 euro.

In Vlaanderen geeft twintig procent van de jongeren toe maandelijks achter het stuur te kruipen terwijl ze lachgas gebruiken. In Brussel is het aantal nog hoger: daar doet 1 op de 3 het wel eens. In beide gevallen gaat het voornamelijk om mannen.